Scratch Junior

Ako se pitate da li deca predškolskog uzrasta mogu da počnu sa učenjem programiranja, odgovor je potvrdan. Naravno, to programiranje se ne odnosi na kucanju gomile kodova, već na igranje u programskom jeziku ScratchJr.

ScratchJr je programski jezik koji uvodi Vaše dete u svet programiranja. Pravljenjem interaktivnih priča i igrica – igrajući se, deca usvajaju osnovne principe programiranja. U ScratchJr-u nema slova, sve je zasnovano na grafičkim programskim blokovima čijim kombinovanjem nastaje program. U centru programa se nalazi neki od ponuđenih ili od strane deteta nacrtanih karaktera, a pomoću grafičkih blokova deca ih programiraju da se kreću, skaču i igraju. Radi se na tabletu, deca mogu da da dodaju glasove i zvuk, da ubace svoju sliku i urade još mnoge druge zanimljive stvari čime prave svoju igricu/animaciju. Kurs je baziran na STEM principu. Primeri su pažljivo osmišljeni s ciljem da dete nateraju na razmišljanje i rešavanje postavljenog problema. Tokom časa se prave pauze u kojima se rade različiti eksperimenti koji su u vezi sa problemom koji se u datom trenutku rešava.

Scratch Junior za mlađu decu

Važna napomena:

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ovaj kurs je trenutno moguće realizovati samo kao individualni ili poluindividualni (grupe od 2 polaznika). Kurs se drži samo uživo.

Predavači

Suzana Čugalj, struk. mast. vasp.

Suzana Čugalj

Milica Grujić, dipl. vasp.

Milica Grujić
Prijavite se